Spring naar inhoud

Ontsnap uit de gouden kooi, tip 2

Afgelopen weken schreef ik een blog met de vraag of jij gevangen zit in de gouden kooi. Als jij gevangen zit in de gouden kooi herken je ongetwijfeld dat stemmetje dat tegen jou zegt: ‘is dit het nou?’, ondanks je vaste contract, mooie salaris, leuke collega’s en goede carrièreperspectieven. En dus blijf je maar zitten, omdat je het in vergelijking met anderen eigenlijk heel goed voor elkaar hebt. Maar wat als dat stemmetje sterker wordt en je vaker denkt dat je wel wat anders wilt? Vervolgens schreef ik een blog met de eerste tip om te ontsnappen uit de gouden kooi. Deze week tip 2, ontsnap uit de gouden kooi!

 

Ontsnap tip 1: Weet je loopbaanwaarden en check of jouw baan past bij je waarden

Er zijn volgens Schein 8 verschillende loopbaanwaarden: Technisch/ functioneel, Algemeen management,Autonomie/onafhankelijkheid,Zekerheid/stabiliteit,Ondernemingsgerichte creativiteit, Dienstverlening/toewijding aan een zaak, Uitdaging en Levensstijl. Door te weten welke waarde het meest bij jou past, kan je evalueren of je je loopbaan op dit moment goed hebt ingericht. Zit je op het pad dat jou ook het meeste energie brengt, of kan je daar nog wel wat verbetering in aan brengen? Zo kan je de spijlen van jouw gouden kooi al wat flexibeler maken. De test kan je bij me opvragen op anne@fietsdialogen.nl

 

Ontsnap tip 2: Breng je talenten in kaart

Het bijzondere van talenten is dat het voor jezelf vanzelfsprekendheden zijn. Het zijn kwaliteiten van jou die anderen erg waarderen en bewonderen. Als je weet waarin je onderscheidend bent en je in je baan niet het gevoel hebt dat je aan het werk bent, dan heb je je unieke talent gevonden. Indien je gebruik maakt van je unieke talenten zul je in staat zijn je continu verder te ontwikkelen op terreinen waarin je een grote toegevoegde waarde bezit en daarnaast de hele dag energie hebben om aan het werk te zijn.
Vaak is het moeilijk je talenten onder woorden te brengen. Beperk je niet tot vakgebieden en diploma’s, talenten zijn breder dan dat! Denk aan zaken als organiseren, presenteren, analyseren, leidinggeven, onderhandelen, overtuigen of schrijven. Eigenschappen die je niet snel in de schoolbanken leert, maar vaak van nature al bezit.

Zelfkennis is de eerste stap. Wat zijn jouw talenten, waar ben jij goed in? Waar kom jij in de morgen je bed voor uit? Maak eens een lijstje van minimaal 10. Loop je hierop vast, vraag het dan eens aan je partner, familie of vrienden. Naast dat het leuk is om te horen waar zij jou goed in vinden, kan het ook een eye-opener voor jezelf zijn. Want vaak is een talent zo normaal, dat je het niet eens meer beseft.

 

Waarschijnlijk heb je wel eens over je talenten en loopbaanwaarden nagedacht. Maar heb je er ook al tijd voor gemaakt om het eens in kaart te brengen en er vervolgens actief mee aan de slag te gaan in je loopbaan? Coaching kan je hierbij helpen als stok achter de deur. Plan jouw gratis resultaatsessie!

Groet,

Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *