Spring naar inhoud

Ontsnap uit de gouden kooi, tip 1

Laatste keer schreef ik de blog met de vraag of jij gevangen zit in de gouden kooi. Als jij gevangen zit in de gouden kooi herken je ongetwijfeld dat stemmetje dat tegen jou zegt: ‘is dit het nou?’, ondanks je vaste contract, mooie salaris, leuke collega’s en mooie carrièreperspectieven. En dus blijf je maar zitten, omdat je het in vergelijking met anderen eigenlijk heel goed voor elkaar hebt. Maar wat als dat stemmetje sterker wordt en je vaker denkt dat je wel wat anders wilt? In deze blog een aantal tips om uit de gouden kooi te ontsnappen. Lees verder!

Ontsnap uit de gouden kooi

Waarom zou je eigenlijk uit de gouden kooi willen ontsnappen? Je hebt het op papier namelijk allemaal voor elkaar! En daar zit het ‘m in: op papier. Terwijl je diep in je hart weet dat je dit niet tot je 67ste, of tegen de tijd dat wij met pensioen ‘mogen’ waarschijnlijk 75ste gaat volhouden. En dus ben je steeds vaker moe, heb je minder zin om naar je werk te gaan en laat je je gedurende de dag steeds meer afleiden door facebook of koffie drinken. Zonde van je energie en jouw talenten wat mij betreft! Graag geef ik je vandaag de eerste tip:

 

Tip 1: Onderzoek wat jouw loopbaanwaarden zijn

Jouw loopbaanwaarden geven aan waar je je energie vandaan haalt. Zo kan je bepalen welk werk bij je past. Mogelijk doe je nu werk dat voor je carrière wel heel goed is, terwijl je eigenlijk geen carrièretijger bent. Ik werk zelf graag met de loopbaanankers van Edgar Schein. Door het doen van een test kan je bepalen wat jouw loopbaananker is. De 8 loopbaanankers zijn (met dank aan carrieretijger.nl):

  • Technisch/functioneel. Je vindt de inhoudelijke kant van je werk het belangrijkst en daar ontleen je je gevoel van eigenwaarde aan. Je wilt graag een deskundige zijn die wordt geraadpleegd. Je bent een specialist of op weg om er een te worden.
  • Algemeen management. Je bent resultaatgericht en vooral een generalist. Je wil graag snel richting de top en hebt de ambitie om manager te worden. Je bent je ervan bewust dat je daarvoor een schaap met vijf poten moet zijn en je ontwikkelt je ook zo: je bent analytisch en kunt goed beslissingen nemen, je kunt goed samenwerken en communiceren en je beschikt over mensenkennis.
  • Autonomie/onafhankelijkheid. Je werkt graag zelfstandig en vindt het heel belangrijk dat je de dingen op jouw manier kunt doen. In je werk en manier van beslissingen nemen ben je heel autonoom en onafhankelijk. Je ervaart regels als een belemmering. Je wilt je wel richten naar doelen, maar je bepaalt zelf de weg erheen.
  • Zekerheid/stabiliteit. Je wil altijd weten waar je aan toe bent en je vindt risico’s gauw eng. Je hecht veel waarde aan een vaste aanstelling en heldere arbeidsvoorwaarden. Je voelt je ook behoorlijk betrokken en loyaal aan de organisatie waar je werkt. Je hebt niet de ambitie om koste wat kost hogerop te komen. Je volgt liever een duidelijk en vast omlijnd carrièrepad.
  • Ondernemingsgerichte creativiteit. Je houdt van zelf creëren en wilt graag iets in de markt zetten. Je droomt van een eigen bedrijf en je vindt het spannend om iets nieuws op te zetten of een bestaand initiatief nieuw leven in te blazen. Je bent creatief in het bedenken van ideeën om ze te verwezenlijken. Je wil graag naamsbekendheid verwerven. Je doel is geld te verdienen met wat je zelf tot stand hebt gebracht.
  • Dienstverlening/toewijding aan een zaak. Je wilt graag iets doen of maken waar anderen wat aan hebben. In je hart wil je de wereld verbeteren. Je bent niet zozeer loyaal aan een organisatie maar je wil voornamelijk een rechtvaardig of menswaardig doel bereiken. Je vindt het belangrijk erkenning te krijgen voor je inzet voor dat doel.
  • Uitdaging. Je bent iemand die altijd moeilijke uitdagingen aangaat en die wil overwinnen. Je gaat de concurrentie aan of je strijdt met jezelf om de dingen steeds weer beter te doen. Je haat routine en je wil steeds wat nieuws. Je legt de lat voor jezelf alsmaar weer hoger en bent ambitieus. Je hebt een grote intrinsieke motivatie.
  • Levensstijl. Je vindt je werk niet het belangrijkste in het leven, en het werk dat je doet moet zinvol zijn en passen bij wie je als mens bent. Je doet er alles aan om je werk- en privé-leven in balans te laten zijn.

De test kan je bij mij opvragen via anne@anne-mos.nl.Op die manier krijg je een beeld van wat je van jezelf vindt. Door vervolgens met anderen (collega’s, partner, familie en/of een coach) in gesprek te gaan kan je je anker definitief vaststellen. De uitkomst van mijn eigen test vond ik erg verrassend en heeft mij geholpen mijn eigen pad verder te bepalen.

Tot het volgende blog!

Groet, Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *