Spring naar inhoud

Doe jij nog aan multitasken?

In mijn vorige blog heb ik de cirkel van invloed en betrokkenheid uitgelegd en je een aantal tips gegeven om je cirkel van invloed te vergroten. In vervolg daarop geef ik je deze week een aantal tips om te focussen, namelijk door niet meer te multitasken. Want we zijn zo geneigd om alles te willen doen dat langskomt op een dag, waardoor we uiteindelijk nergens echt aan toe komen. Herkenbaar? Lees dan gauw verder!

Multitasken Anne Mos

Hoe efficiënt kan jij multitasken?

Het klinkt zo mooi, multitasken. Want dan kan je veel meer realiseren op 1 dag. Of toch niet? Neem eens 2 minuten de tijd voor de volgende test. Zet je timer klaar. Ready?! Go!

  1. Je schrijft deze zin op: “Multitasken kost me heel veel tijd”. Vervolgens nummer je elke letter uit de zin door het getal er boven te schrijven. Stop de tijd. Hoe lang duurde het voordat je elke letter genummerd had? Noteer je score.
  2. Je schrijft de zin “Multitasken kost me heel veel tijd” nogmaals op. Nu schrijf je eerst de letter op en dan meteen het cijfer erboven. Als de zin klaar is stop je de tijd. Hoe lang duurde het nu voordat je elke letter genummerd had? Vergelijk je score met je eerdere score.

Wat valt je nu op? Hele grote kans dat je er de tweede keer tot wel 50% procent langer over hebt gedaan. Dit omdat je hersenen telkens moesten schakelen tussen de letter en het cijfer. En dat zie je terug in de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om de taken uit te voeren. Deel jouw score en ervaring bij de reacties!

Wat doe ik dan wel als ik niet meer multitask?

Als je niet meer aan multitasken doet, stap je over op singletasken. Je kiest een activiteit waar je aan wilt werken. Je zet de timer op 25 minuten. En in die 25 minuten laat je je door Helemaal Niets afleiden. Je sluit je openstaande browsers af, je telefoon gaat op stil en je sluit je bij voorkeur ergens op waar je alleen kan werken. Je zult versteld staan van de hoeveelheid werk die je gedaan krijgt in zo’n korte tijd. Dan neem je even pauze en ga je weer 25 minuten aan de slag.

 

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met multitasken en singletasken. Laat je een reactie achter?

Wil je meer lezen over onderzoek naar de efficiëntie van multitasken? Lees dan verder op de website van nieuwsuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *